Кекс с моркови, кокосово брашно и фурми by Coconbee – За витамин Д: защо е важен и как да си го набавим - Green For Beauty

Кекс с моркови, кокосово брашно и фурми by Coconbee – За витамин Д: защо е важен и как да си го набавим







Днес ще поговорим за един от най-важните витамини в нашия организъм. Често пренебрегван, дори не толкова познат, витамин Д е така неизменна част от нашия организъм. Последното (и всъщност първо) официално ендокрилогично изследване в България показва, че 76% от населението имат недостиг на витамина. Лично моят организъм трудно се справя с шока от рязката смяна на температурите през есента. Има дни, в които не ми се е ставало от леглото, чувствала съм се постоянно отпаднала, мускулите са ме боляли. Изобщо, изпадах в едно състояние на летаргия, от което не излизах цяла зима. Но откакто приемам витамин Д, всичко това се промени.

Какво всъщност представлява витамин Д?

Това е хормон, който има отношение към здравината на костите, мускулния тонус и сила. Според доста проучвания, недостигът на витамин Д е в основата на затлъстяването, депресията, захарен диабет тип 2, високо кръвно налягане. При хората, той се образува предимно в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина.

Какви са симпомите на недостиг и как можем да си го набавим?

Ако през есента имаш засилено чувство на отпадналост, липса на сила, болки в ставите, покачване на килограми, хормонални дисбаланси, депресия, световъртеж. Ако през две седмици си болен или настинал. Ако имаш хронични инфекции или алергии, които си мислиш, че никога няма да се оправят. То, трябва да провериш нивата си на Витамин Д в кръвта. При недостиг, най-добре е витаминът да се приема под формата на капки или ампули. А естественият начин е събирането на слънчеви лъчи. (10-20 мин. на ден, ако е възможно).
Относно храните, които в състава си съдържат витамин Д, това са например яйцата (жълтъкът), гъбите, прясното мляко, дивата сьомга, дивата риба тон, сардините, хайвер ,и други диво уловени мазни риби. Също така, освен че са супер полезни, в състава си копривата и магданозът също съдържат витамина. Ако добавим тези храни в дневното си меню, можем да бъдем сигурни, че ще са поне в малка подкрепа на огранизма ни. Разбира се, консултацията с лекарско лице е задължителна, а тази статия е под формата на опит, който споделям с вас.

Морковен кекс с кокосово брашнo

Обожавам мириса на прясно изпечен кекс. Заедно с чаша кисело мляко, това се превръща в перфектната закуска. И точно такава рецепта ще ви споделя. Тя  Тя е с една много интересна съставка, а именно – моркови. Те са богати на бета каротин, който също е много полезен за кожата и костите ни. Кексът днес не е веган, но е супер-вкусен и перфектен за закуска (без да прекаляваме, разбира се).





Време на приготвяне: 40 мин.
Порция: 6-7 парчета (зависи на колко се разреже)
Степен на трудност: средно-трудна рецепта



Продукти

5 фурми
5 средно големи оркова
30 гр. Кокосово брашно
100гр. Орехи
50 мл. Соево мляко
50 гр. Кокосово масло
2 Яйца
½ ч.л. Бакпулвер
1ч.л. Ванилия
Или 1ч.л. Канела
Щипка Сол




Приготвяне

1. В блендер/ кухненски робот смесете фурмите, кокосовото брашно, настърганите и отцедени от водата моркови, яйцата, соевото мляко, и бакпулвера.  
2. Добавете всички останали сухи съставки (ванилия/канела, сол), както и разтопеното кокосово масло.
3. В предварително загрята фурна и в подходящ съд, намазан предварително с малко кокосово масло, изсипете сместа.
4. Печете на 180 градуса до готовност, като проверявате сухотата с клечка. Имайте предвид, че кексът трябва да остане леко влажен.
5. След готовност, извадете и изчакайте да изстине.
6. За глазура използвах по 1 ч..л. разтопени на водна баня какаово и кокосово масло, какао и мед/кленов сироп. И поръсих с настъргана лимонова кора. Но това, разбира се е изцяло по ваше желание. Можете да добавите натурални шоколадови парченца.


Сега остана само да им се насладиш с любим човек и много широка усмивка. J

Няма коментари