Zero Waste - Кръгова икономика - Какво представлява и възможно ли е да не правим боклук ? - Green For Beauty

Zero Waste - Кръгова икономика - Какво представлява и възможно ли е да не правим боклук ?




Пиша този пост, като един наблюдател, любопитен, еко насочен човек. Реших да поразровя и да проуча малко повече за #zerowaste и да сублимирам цялата тази информация в един пост тъй като аз самата съм малко объркана. Първоначално си мислих, че това е поредната крайна ''хипи'' идея и невъзможен бунт срещу системата, че просто не е възможно да не правят боклуци и, че все има някой боклук който си го крият. Идеята обаче е съвсем съвсем друга, аз бих нарекла това, не нулев отпадък, а кръгова икономика, може би така ще достигне до повече хора, иначе звучи като поредната нова мода и ще се приеме както веганството и био продуктите и с голямо недоверие.


Какво представлява Zero Waste? Какво представлява кръговата икономика?

Краткото обяснение: Да не стига боклук до сметището.

По-сложното и точно описание: Да се предефинира напълно системата, да се премине към кръгова икономика и да се изхвърлят отпадъци от съществуването.
Основната идея е едно глобално преосмисляне на цялото производство на всичко, най-вече тези които се рециклират трудно и са опасни за природата.

Наистина става въпрос за предефиниране на системата. В момента живеем в линейна икономика, в която вземаме ресурси от земята и след това ги изхвърляме в гигантска дупка в земята. Целта на нулевите отпадъци е да се премине към кръгова икономика. Кръговата икономика имитира природата, тъй като в природата няма боклук.

Вместо да изхвърляме ресурсите, ние създаваме система, в която всички ресурси могат да бъдат възстановени напълно обратно в системата.

Какво не е наред със сметищата?
Средно българинът  генерира 420кг боклук , като най-много боклук е събран в София - 643 000 тона. Ние живеем в едно общество за еднократна употреба, в което вещите не се ценят, и консумираме твърде много ресурси. Освен проблема с прекаленото потребление, депата са токсични. Те са отговорни за 20% от емисиите на метан. Токсини от почистващи препарати, батерии, малка електроника (и други предмети, които не трябва да се депонират) се изсипват в почвата и могат да изтичат в морето,океана и подземните води, когато вали.

Много боклук дори не стига до депото. Вместо това той се затрупва страни от пътища и във водите. Пластмасата е особено опасна за океана, морския живот и нашето здраве. Тя не се биоразгражда, а става на микропарчета, толкова малка,че се открива в 90% от питейната вода по света.

Акцента не е в рециклирането, а редуцирането !
Просто прекалено много трябва да се обработи и ние просто консумираме твърде много. Рециклирането не е идеално решение. Знаете ли, че само 9% от пластмасата е рециклирана?

Рециклирането не трябва да е основната мярка, а трябва да бъде последна. Повечето от нашето рециклиране дори не се обработва. Toва не означава, че не трябва да рециклираме, а да разчитате на това по-малко. Вместо това съсредоточете усилията си върху намаляване на отпадъците и повторно използване.

Какво е намаляване и какво е повторното използване?
Не се нуждаете от всичко, което мислите, че "имате нужда". Толкова много продукти  ни се продават за конкретна употреба. Но не е нужно отделно почистване на пода, прозорците и банята. Нямате нужда от осем сини пуловера. Когато намалим това, от което се нуждаем, намаляваме това, което в крайна сметка ще изхвърлим.

Преди да направите покупка, изчакайте. Прекарайте известно време, помислете дали наистина имате нужда от него.

Когато трябва да си купите нещо, първо проверете пазара за втора употреба.

Може ли един човек наистина да направи промяна?
По моите проучвания - ДА! Всеки ден имате силата и възможността да повлияете положително на планетата. Как стигаш до работа? Как купувате хранителните си стоки? Какво ядеш? Какво купуваш? Всичко е свързано. Всяка покупка, която правите, е следата която ще оставите.

Вие гласувате всеки ден.

Само с една малка стъпка в даден момент можете значително да намалите отпечатъка си.
"Страничните ефекти" oт zero waste включват по-добро хранене, по-добро чувство за себе си, спестяване на пари и не е необходимо да изхвърляте боклука!

Можете да измерите какъв е вашият отпечатък върху планетата с ето този калкулатор
https://www.footprintcalculator.org
https://footprint.wwf.org.uk/carbon/footprint
https://www.pri.org/stories/2016-12-19/plastic-trash-big-problem-how-much-do-you-throw-away-quiz
Аз лично ще имам нужда от 3.9 планети Земя
Колкото до пластмасата отдавна се старая с нея и излязох под средното, но въпреки това има много какво да се желае.

Как започва Zero Waste ?
Много хора са запознати и свързват " изобретяването" от „Беа Джонсън“ с книгата „Нулеви отпадъци“  Макар да я популяризира като начин на живот у дома, терминът е използван за пръв път през 70-те години на миналия век от Пол Палмър като индустриален термин.

Пол Палмър основава Zero Waste Solutions и започва с вземането на лабораторни химикали, които е трябвало да бъдат изхвърлени  и вместо това той ги препродадал на други учени и компании. Тъй като не искал тези химикалите да отидат в отпадъци, така че така му дошла
и цялостната идея.

Цената не е това, което мислим,че е :
Ако искате нов аутфит  през 30-те години, нямаше да можете да си купите нещо произведено масово или произведено в Бангладеш за 15 долара. Не, щяхте да си купите нещо, което е близо до вас, достъпно или дори да си го ушиете сами.

Нов аутфит (пола с блуза или риза с панталон) в средата на 30-те години е струвала средно 7лв, което би било равносилно на 50-100 лв днес. Качеството на всичко е било далеч от сегашното. Като пример ще дам, че баба ми все още пази баланта си рокля и някои поли от младините й, които са съвсем здрави, а моята бална рокля след химическото чистене се разпадна. Зимата все още имам нейни пуловери, които нося вкъщи и в същото време новите които купувам точно за един сезон са станали на топченца или са се разплели и отпуснали. Преди смятах,че всъщност така трябва да е нали трябва да се разнообразяваме, нали нова мода и трендове се менят постоянно. Всичко се движи толкова бързо. Модата е най-простият пример за това колко е грешно съзнанието ни и как умаловажаваме вещите и те губят стойност.

Toва не означава да изхвърляте дрехите си или да носите едно и също, но като пример,
можете да откриете прекрасни и уникални неща из магазините за втора употреба или да си направите swap базар с приятелки и да си размените дрехи, които не бихте носили повече, имах нови рокли и дрехи с етикети, някои ми бяха толкова малки, но в същото време толкова ми харесваха, но никога не съм ги слагала защото никога не съм отслабнала толкова, че да вляза в тях, така пък идеално паснаха на моята приятелка.
Обожавам  https://remixshop.com/ и тяхната идея и възможност да препродадеш запазените си дрехи и да си вземеш нещо друго, което пък смяташ, че ще носиш.
Като цяло съм на приниципа - инвестирай в нещо хубаво, качествено което ще носиш дълго. Като хубава класическа чанта или класически черни обувки.

Разговаряйте с вашите баба и дядо :
Ако баба ви и дядо ви все още са живи, говорете с тях. Преди съм се възмущавала на баба ми,че дори чорапите ги кърпеше и не даваше да се изхвърля нищо, тогава съм разбирала нещата по грешно и по-скоро съм го свързвала с това,че не са имали големи възможности.  Може би сега са се адаптирали, но със сигурност не е начинът, по който са израснали.

Хората не са можели да разберат, че ще харчат пари за неща, които ще изхвърлят. Дори ако те са имали неща за еднократна употреба като кафяв хартиен плик в който слагаха хляба или саламите, мога да ви гарантирам, че са го носели напред-назад, докато не се разпадне. Повечето неща се увиваха от продавачките в хартия,сирена, кашкавали, сладки, шунки, салами, всичко което основно сега идва във вакумна опаковка или найлонова торбичка.

Ако живеем zero waste, не означава че живеем в правилен кръговрат. :
Докато живеем с ниски нива на отпадъци, намалявайки ги, използваме и ремонтираме колкото можем всяко нещо, това би било страхотно и невероятно - но все още не е кръгово.

Разбира се, уредите от 40-те, 50-те, 60-те и дори през 70-те години бяха предназначени да бъдат ремонтирани. Това със сигурност играе огромна роля в него. Когато навлизаме в 80-те години, компаниите осъзнават това и за да стимулират по-голям растеж, продуктите трябва да бъдат много трудни за ремонтиране и  да имат "срок на годност" след който се чупят .

Колкото по-бързо можете да счупите продукта, толкова по-бързо можете да направите нова продажба. Живеем в линейна икономика, а земята ни има ограничени ресурси.

По принцип ние вземаме ресурси от земята, произвеждаме ги в продукти и след това ги хвърляме в гигантска дупка в земята. Да живееш по този начин няма никакъв смисъл. Ще ни свършат ресурсите. Чували сме и сме учили все пак за възобновяеми и невъзобновяеми ресурси.

Ресурсите са ценни. Защо не правим нищо с тях? Разбира се, рециклирането играе някаква малка роля в опитите за възстановяване на някои материали, но това просто не е решение.

Продуктите трябва да бъдат проектирани с пълна абсорбция обратно в производствения процес.  Те трябва да могат да се преизползват, да се ползват за по-дълъг период и най-вече да се разграждат бързо  и без вреда.

Когато възобновим продуктите напълно в системата, имаме т.нар. Кръгова икономика. Тази кръгова икономика отразява природата. В природата няма боклук или отпадъци. Един "отпадъчен" продукт, е от жизненоважно значение за системата. Той осигурява жизненоважни хранителни вещества за растенията.

Животът в линейна икономика изглеждаше доста стабилен, докато не започнахме да консумираме с по-високи темпове и всичко стана лесно чуплуво и временно. Сега консумираме с напълно неустойчива норма.

Ето едно много хубаво видео, кеото обяснява всичко това:




Как можем да живеем Zero waste / Нулев Отпадък ? :
Всъщност има много неща, които можем да направим.

Първо, можем да се опитаме да живеем с начин на живот без нула. Животът с нулеви отпадъци има за цел на първо място да ни върне и да живеем като при предишните поколения.

Ние се фокусираме върху купуването само на онова, от което се нуждаем. Повторно използване на това, което имаме , колкото можем, като извършваме редовна поддръжка, ремонтираме, избираме опции за еднократна употреба, когато е възможно, и купуваме втора ръка.

Накрая се фокусираме върху рециклирането и компостирането. Целта е да се опитаме първо да намалим и преизползваме нещата колкото е възможно повече. Така че, преди да рециклирате нещо, можете ли да го използвате за нещо друго?

Това ли е идеален начин на живот? Не разбира се, че не. Представлява ли той напълно кръгова икономика? Не разбира се, че не.

Живеем в погрешна система, но по този начин идеята е е да се оспори нормата.  В крайна сметка това е много глобален и сериозен проблем и това ще застигне и системата и за да не е това късно, ние трябва да започнем с промяната.

Склонни сме да забравим колко сила има потребителят. Когато достатъчно хора се изправят и кажат: "Искаме кръгови продукти !!" Повече фирми ще започнат да търсят кръгови решения.

Удивително е колко много магазини с нулеви отпадъци или малки отпадъци са се появили през последните няколко години, просто защото търсенето е там! Продължавайте да изисквате промяна и промяната ще дойде.

Опитите да живеете по-устойчиво не трябва да бъде ракетна наука. Просто намерете няколко неща, които работят за вас.  Но, честно, просто опитайте нещо ново!

След като сте усвоили едно нещо, опитайте друго. Отнема много време, но с търпение и постоянство можете да направите огромно влияние с няколко малки промени.


Намерете общността около вас:
Следващото нещо, което можете да направите, след като почувствате, че имате твърдо разбиране за устойчивите промени, които сте направили в живота си, потърсете подкрепяща общност.

Винаги е по-лесно да влезете в активизъм с местна подкрепяща група, защото това е важна първа стъпка при лобиране за голяма промяна.

https://www.facebook.com/groups/zerowastebulgaria/
https://zerowastesofia.com/

Toва, което ще направя аз е да опитам да споделям повече DIY рецепти и ще отворя ново подменю в блога ZERO WASTE ,където ще публикувам повече tips и идеи по темата.


снимки: Google
Този пост е оформен по статия на Катрин от zerowaste.com







Няма коментари